19.12.2014
Aktif Kullanıcı :55
Toplam Üye :20973
Toplam Ziyaretçi :10741144

 Konu  Soru Cevap : 19 Cevap 

  Cevap Yaz  

Namlu, şok, Fişek, Etki, Denemelerim

01.01.2008 02:29:46 tarihinde  Bilalarabaci  yazdı!

Selamlar saygılar Türkiye Avcıları sakinleri,

Bu yıl Akkar Altay Silver 66cm namlu bir tüfek ile resmen ava başladım. Ayaküstü duyduğum/öğrendiğim Full şok un ve uzun namlunun saçmaları toplu ve uzak gideceğini nereden öğrendi isem öğrenmişim.... de bek sağlıklı bir bilgi değilmiş sanki yaptığım denemelerden sonra,,,

Grafon kağıdına (70cmx50cm) yaptığım atışların tablosu;

http://i190.photobucket.com/albums/z270/bilalarabaci/grafonliste.jpg

İlk on sıranın fotoğrafları;

http://i190.photobucket.com/albums/z270/bilalarabaci/1-1.jpg

http://i190.photobucket.com/albums/z270/bilalarabaci/2-1.jpg

http://i190.photobucket.com/albums/z270/bilalarabaci/3.jpg

http://i190.photobucket.com/albums/z270/bilalarabaci/4.jpg

http://i190.photobucket.com/albums/z270/bilalarabaci/5-1.jpg

http://i190.photobucket.com/albums/z270/bilalarabaci/6.jpg

http://i190.photobucket.com/albums/z270/bilalarabaci/7.jpg

http://i190.photobucket.com/albums/z270/bilalarabaci/8.jpg

http://i190.photobucket.com/albums/z270/bilalarabaci/9.jpg

http://i190.photobucket.com/albums/z270/bilalarabaci/10.jpg

A4 kağıda yaptığım atışların tablosu;

http://i190.photobucket.com/albums/z270/bilalarabaci/a4eatis.jpg

- 8 no 32gr Keçe Tapa RottWeil
- Diğer 6 ve 2 no saçmalı fişekler 34gr RottWeil plastik tapa. Plastik diyorum zira ne ad verdiğini bilmiyorum. Ne ad veriliyor bu tapaya? http://i190.photobucket.com/albums/z270/bilalarabaci/plastiktapa.jpg işte bundan.
- Mesafe 35 mt.
- Hedef A4 kağıt.

Dağılımına ilişkin fotoğraflar, (İlk dört sıra) ;

http://i190.photobucket.com/albums/z270/bilalarabaci/1-2.jpg

http://i190.photobucket.com/albums/z270/bilalarabaci/2-2.jpg

http://i190.photobucket.com/albums/z270/bilalarabaci/3-1.jpg

http://i190.photobucket.com/albums/z270/bilalarabaci/4-1.jpg

Namlu, şok, Fişek, Etki, Denemelerim

01.01.2008 02:33:00 tarihinde  Bilalarabaci  yazdı!

Benim bu denemelerden sonra çıkarttığım sonuç;

Full şok ve Uzun namlunun (76cm , 86cm) faydalı olmadığı, idealinin 66cm namlu 3 veyahutta 4 çentik şok olduğudur.

Doğru bir çıkarım mıdır?

Namlu, şok, Fişek, Etki, Denemelerim

01.01.2008 10:37:45 tarihinde  Erman__AYDIN28  yazdı!

35m den 71 namlu full şok 32gr 6.5 numara bunların hepsinden daha iyi isabet yüzdesi verir.(RC nin grupmanından çok memnunum)

Namlu, şok, Fişek, Etki, Denemelerim

05.01.2008 13:34:11 tarihinde  VolkanK  yazdı!

Sayın Bilalarabacı,

Tablo için teşekkürler. Kullandığınız tüfek, namlular hakkında da bilgi verebilir misiniz?

Denemeleri yapmak hakikaten zahmetli olmuştur ama silahın ve fişeğin kaabiliyetini de iyi gösterir.

Fotoğraflara tekrar bakacağım ama takibi zor olmuş. Neden derseniz; Bir şeyin isabet sayısına etkisini öğrenmek isterseniz

sadece onu değiştirir, diğer her şeyin aynı kalmasını sağlarsınız.

Sözgelimi namlu uzunluğunun grupmana etkisini öğrenmek istiyoruz. Şu halde sadece namluları değiştirip, diğer her şeyin

değişmez kalması lazım. Tabii bunları tabloya aktarırken de.

Ayrıca uzak mesafelerde zaten isabet azalacağından, saçmalar iriliği ve adedini de düşünmeliyiz.

Bir örnek vereyim, affınıza sığınarak;

Namlu uzunluğunun grupmana etkisini araştıracaksam, ben olsam önce avlamayı düşündüğüm kuşun vurulacağı ortalama uzaklığa

hedefi koyup, üzerine de kuşun büyüklük ve şekline yakın bir şekil karalarım. Yine uygun saçma gramajı ve numarasına dikkat

etmek kayddıyla her namlu için atışları yaparım. Tablo da şöyle bir şey olur,

Mesafe: 30m
Fişek: 32g ??? marka ???
Atış yapılan şok: ??? (şok da her atışta aynı olmalı)
Tüfeklerin markaları ve namluları: ???
Hedef boyutu: ???
(hava sıcaklığı, rutubet veya kuru hava filan da söylenebilir)

deneme..........Namlu 1(isabet).........Namlu 2(isabet)

..1............. 78 ..................... 46 ....
..2............. 70 ..................... 50 ....
..3............. 83 ..................... 58 ....

Yani yukarıda tek değişen namlu uzunluğudur. Tabii ki bir den fazla deneme yapılıp ortalaması alınırsa daha iyi olur :) Böyle

bir tablo ile ne olup bittiği daha kolay anlaşılır gibime geliyor.

Eğer saçma numarasının grupmana etkisini öğrenmek isteseydik, yukarıdaki tabloda namlu 1, namlu 2... yazan yere saçma

uamaralarını yazıp, isabetlerini tabloya işlerdik. Elbette saçmanın numarası hariç her şeyin mümkün olduğunca ortak olmasını

sağlardık.

İlk bakışta hakikaten namlu uzunluğu ile isbetler arasında doğru bir orantı görünmüyor. Her şaye rağmen paylaştığınız için

teşekkür ederim.

Namlu, şok, Fişek, Etki, Denemelerim

07.01.2008 11:10:43 tarihinde  Bilalarabaci  yazdı!

Sn. @VolkanK,

Tüfek, Akkar Altay Silver standart boyu 66cm, bir uzatma ile 76cm ilave bir uzatma daha ile 86cm namlu uzunluğuna ulaşım denemeleri yaptım.

Mutlaka denemlerim kaliteli değil. %100 gerçekliği ifade etmiyor. İnce elenip sık dokulmuş, uzun süre çalışılmış atışlar değil ayak üstü grafon/a4 kağıtlara hazır eldeki malzemeleri kullanarak yapılmış atışlar.

Mümkün olduğunda bir dahaki sefere böyle atış denemeleri yaparsam daha nitelikli bir çalışma olabilir. Zira önerilerizi de uygulayacağım.

Fakat, 76cm namlunun 66cm namludan uzaktaki (50mt.) ava, saçmaların daha toplu gittirebileceğine ben unanmıyorum artık bu amatörce de olsa yapmış olduğum denemelerden.

Yine amatörce yapmış olduğum denemelerden, en dar şok/1 çentik/full şok un iri saçma ile (1 no gibi) uzak (50mt) toplu gider safsatalarına ben inanmıyorum.

Namlu, şok, Fişek, Etki, Denemelerim

14.01.2008 09:44:47 tarihinde  Ferhat.savci  yazdı!

:-D

Safsatalara inanmıyorsunuz da, dağılımı nasıl kağıt üstünde yorumlayabildiniz?

Saçma dağılımı denemeleri tüfeği duran bir hedefe isabet ettirebildiğiniz dışında hiçbir şey ifade etmez.

Namlu, şok, Fişek, Etki, Denemelerim

24.01.2008 10:48:54 tarihinde  The_siner  yazdı!

güzel olmuş

Namlu, şok, Fişek, Etki, Denemelerim

02.02.2008 01:18:52 tarihinde  Zafersky  yazdı!

selam değerli abilerim.ben bu linlere neden tıklayamıorm?tabloları göremiorm

Namlu, şok, Fişek, Etki, Denemelerim

02.02.2008 01:33:54 tarihinde  HüseyinZengin  yazdı!

Sayın zafer bey,

Sitenin özelliğinden kanaklanan bir durumdan,siz+biz= hepimiz ,o linklere tıklayamıyoruz.

Olinkleri görebilmek için onları kopyalayıp araç çubuğuna yapıştırın,bu sayede görebilirsizinz resimleri.

İnşallah kısa zmanda site yenilenirde hep beraber bütün verilen linklere tıklayıp kendi resimlerimizi foruma koyabiliriz.

Saygılarımla. Hüseyin Zengin.

Namlu, şok, Fişek, Etki, Denemelerim

02.02.2008 02:50:59 tarihinde  Zafersky  yazdı!

tekekkür ederim saolun

Namlu, şok, Fişek, Etki, Denemelerim

04.02.2008 16:10:37 tarihinde  Serdar BAŞOKUTAN  yazdı!

bende siteden herhangi bir şeyi kopyalamak da mümkün olmuyor.ancak kaynak kod kısmına girip onca kodun arasından kopyalanacak şeyi bulup kopyalama yapabiliyorum.Bu da ilginç...

Namlu, şok, Fişek, Etki, Denemelerim

04.02.2008 23:36:42 tarihinde  VolkanK  yazdı!

sayfayı kaydediyorum ve kaydettiğim sayfadan kopyalama yapıyorum. Ama kaydederken kayıt türü olarak metin dosyası seçmek şart. Niye böyle zor ki?

Namlu, şok, Fişek, Etki, Denemelerim

23.03.2008 21:16:26 tarihinde  The_siner  yazdı!

eline sağlık

Namlu, şok, Fişek, Etki, Denemelerim

23.03.2008 21:17:33 tarihinde  The_siner  yazdı!

ama bi sorun var linkleri tıklayamıyorum niye böle acaba yardım edin bu ne biçim forum

Namlu, şok, Fişek, Etki, Denemelerim

23.03.2008 22:49:36 tarihinde  Ferhat.savci  yazdı!

Arkadaşlar,

Bu işi kim icat etmiş bilmiyorum ama, yine söylüyorum, kağıt üzerindeki dağılım hiçbirşey ifade etmez. Atıcının duran hedefi vurabildiği dışında hiçbir bilgi içermez.

Üç boyutlu bir olayın resmini iki boyutta çekemezsiniz. Kağıt üzerinde arası 1mm görünen iki saçmanın arası 10m ya da daha fazla bile olabilir.

Namlu, şok, Fişek, Etki, Denemelerim

24.03.2008 11:18:08 tarihinde  Coşkuntuna  yazdı!

Değerli kardeşim Bilal...
Belliki bu işe gönül vermiş birisin, ancak bu güzel çalışmadan tam netice alabilmen için, tüfekteki saçmaların tamamını hedefte görmen lazım.
Bu iş yapılırken, o mesafedeki en büyük dağılımdan daha büyük bir kağıt konur ve saçmanın en yoğun olduğu bölge seçilerek( 35 m. de 75 cm.lik bir daire cizilir) sayım yapılır.En sağlıklı sonuç ancak böyle alınabilir...Elektronik ölçümler hariç, bu iş dünyada böyle yapılıyor...

A4 kağıdı denemende, senin veya tüfeğin ne kadar hata yaptığını sen dahilkimse bilemez...

Sevgiler
Bekir Coşkuntuna

Namlu, şok, Fişek, Etki, Denemelerim

25.03.2008 01:58:18 tarihinde  Avcı38  yazdı!

meraba avcı dostlarım
fişekler şoklar namlu boyları fişek gramajları hakkında binbir türlü şeyler yazılıyor gerçekten çok incelik isteyen bir konu benim net bilgi vermek gibi deneyimim olmadı foruma yeni bir soru eklemekle katılmak istiyorum
aynı marka fişekte gramaj arttıkça fişek hızı düşeceği şeklinde bişeyler okudum gerçekten etkisi varmıdır bilemiyorum deneyimi olan avcı arkadaşlar varsa bilgi almak istiyorum,
bütün avcı arkadaşlara selamlar

Namlu, şok, Fişek, Etki, Denemelerim

14.04.2008 21:16:54 tarihinde  MAGNUM ÖZENTİSİ  yazdı!

evet bu konuda birçok sözler söylenmiş ben avcı 38 arkadaşıma cevap vermek istiyorum Neler duyduğunu bilmiyorum ama şöyle bir açıklama yapayım gramaj ne kadar artarsa çıkış hızı azalır ama o ölçüde de darbe gücü artar ne kadar azalırsada çıkış hızı artar darbe gücü azalır en hızlı fişek 24 gram dır 7,5 numara ile çok güzel av yapılıyor

Namlu, şok, Fişek, Etki, Denemelerim

15.04.2008 11:31:55 tarihinde  Cem GÜLEÇ  yazdı!

Sevgili arkadaşlar,

Fişeklerin hızının saçma gramjı artışıyla düşeceğine dair bir kural yok.

Günümüzde tüm atış fişeklerinden hızlı yüksek gramajlı av fişekleri üretilmektedir.(Remingtonun 36 gr
1330 fps hızda av fişekleri var.Ortalama bir atış fişeği hızı 1200-1250 fps civarıdır.)

Saygılarımla

Cem GÜLEÇ

Namlu, şok, Fişek, Etki, Denemelerim

15.04.2008 17:09:00 tarihinde  Coşkuntuna  yazdı!

Değerli kardeşlerim...,

Avda kullanılan fişeklerin belli bir standartı vardır.

Özel maksatlı yapılan fişekler hariç, bütün fişekler üç aşağı beş yukarı aynı hızdadır. Öylede olmalıdır da.
Zira kuş için yapılan bir fişeğin saçmalarının taşıdığı enerji(bildiğiniz gibi enerji hızla alakalıdır) eğer çok fazla ise saçmalar kuşu delip geçecek, eğer enerji az ise yeteri kadar teysir edemeyeceğinden avınız yaralı gidecektir, biz bu iki durumu da istemeyiz.
Bu yüzden av fişeklerinin saçma gramajı sadece saçma adedini artırmak veya azaltmak için değiştirilir. Yani, standart bir av fişeği kaç gram olursa olsun yaklaşık aynı hızda imal edilirler… Bunun ötesinde özel durumlar için barut cinsi ve miktarı ile oynanarak değişik hızlarda fişek yapmak tabii ki mümkündür.

Eğer fişeğin tüm elemanları sabit kalırken sadece saçma ile oynanırsa saçma azaldığı zaman hız artar ama gurupman bozulabilir...
Bizim için eldeki kısıtlı malzeme ile Fişek yapmak ancak deneme- yanılma yöntemi ile mümkün olabilir...Bildiğiniz gibi ABD de otuzun üzerinde av barut cinsi mevcut...

Yaptığınız fişeğin iyi olduğunun ispatı, 35 m.de fişeğin içinde ki saçmaları %75 i - 75 cm. çapında bir dairenin içine giriyorsa fişeğiniz tamam demektir...Zaten bu gerçekleşirse fişeğiniz uygun hıza erişmiş demektir…
Saygılar
Bekir Coşkuntuna-Beykoz

 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16